YTÜ DBF İnsansız Hava Aracı Projesi

03.03.2019

Çağımızda hızla gelişmekte olan havacılık sektöründe, ülkemizin üniversite-sanayi işbirliği konusunda öncülerinden olan Yıldız Teknik Üniversitesi olarak havacılık sektöründe de yıldızımızı parlatmak için hızla çalışmalara devam etmekteyiz. Engin bilgi birikimi ve deneyimi ile Mühendislik denildiğinde akla ilk gelen üniversitelerden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi, uluslararası havacılık otoritelerince dünyanın en prestijli havacılık yarışmalarından biri olarak görülen AIAA DBF (Design-Build-Fly) yarışmasında da dünya üniversiteleri arasında yer almaktan gurur duyuyor. Bu amaçla 2013 yılında kurulan YTU DBF İnsansız Hava Aracı takımı Yıldız Teknik Üniversitesi’nin en köklü ve en eski İnsansız Hava Araçları üreten ve tasarlayan ekiplerinden biridir.

1996 yılından itibaren her sene düzenlenen AIAA DBF yarışmasında takımlar yarışmacı kuruluş tarafından her sene belirlenen yeni görevleri başarıyla gerçekleştirebilecek uçaklar tasarlamakta ve üretmektedir. En prestijli uluslararası havacılık yarışmalarından biri olan AIAA DBF yarışmasına katılarak, üniversitemizin ülkemizde hızla yükselen profiline değer katacak olan bu yarışma ile ilgili YTU DBF Takımı, 2013 yılından itibaren tecrübeli bir şekilde yarışmada ülkemizi temsil etmektedir.

• Ekip 2012–2013 yılı DBF yarışmasını altyapı çalışmaları oluşturma amacıyla gözlemlemiş ve ʻGÖKÇENʼi tasarlayıp, üretmiştir.
  • Kazandığı tecrübe ve birikim ile, 2014' de DBF yarışmasına ʻDEMİRAĞ-14ʼ adlı uçağımız ile katıldmıştır.
  • Ekip üçüncü kez 2015 yılında katıldığı yarışmada mühendislik yeteneklerini daha da geliştirmek ve yeni tecrübeler kazanmak amacı ile karbon fiber kabuğa sahip olan ʻVECİHİ-15ʼ i tasarlamış ve yarışma sonucunda dünya çapındaki üniversiteler arasında ilk 20 üniversite arasında yer almanın gururunu yaşamıştır.
  • Ülkemizde 2016ʼda TUBİTAK tarafından düzenlenen UAV Turkey 2016 adlı yarışmaya ʼHAZERFEN-16ʼ adlı uçağını tasarlayıp, üretimini gerçekleştirerek katıldı. Bu yarışmada da rapor dalında 100 uluslararası üniversite arasında 2.lik kazanmıştır.
  • Ekip 2017 yılındaki yarışmada ise ʻCEVHERİ-17ʼ adlı uçak ile Türkiyeʼden finale katılmaya hak kazanan tek Teknik Üniversite olmanın gururunu bizlere yaşattı.
  • ʻGÖKMEN-18ʼ isimli uçağın üretim sürecinde, karbon fiber kompozit ile kalıpta üretim gibi imalat yöntemleri konularında önemli tecrübeler kazanılmış olup, uçak tam kaplama kompozit karbon fiber yüzeyi ve detaylı tasarımı ile yarışma alanında ilgi odağı olmuştur.

Ekip bu sene de ‘HÜRKUŞ-19’ adını verdiği İnsansız Hava Aracı ile 11-14 Nisan 2019 tarihlerinde Tuscon, Arizona’da gerçekleşecek yarışmaya hazırlanmaktadır. Bu sene ekip, yarışmaya hak kazanan takımların belirlenmesi amacıyla yapılan Proposal Report (Ön Değerlendirme Raporu) aşamasını Türkiye’den en iyi rapor notu alan üniversite olarak geçmiş ve AIAA tarafından yarışmaya davet edilmiştir. Ekip ayrıca Teknofest 2019 kapsamında yapılacak olan TUBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı yarışmasına da katılacaktır. Her sene Türk havacılık tarihinin önemli isimlerini uçaklarının kalbine yazan Yıldızlı ekip bu sene geçmiş senelerdeki tecrübelerinden de faydalanarak Türk bayrağını uluslararası anlamda en yukarıya çıkarmakta kararlıdır.

Türk havacılığının gelişimi ve arkadaşlarımızın emeklerinin boşa gitmemesi adına sizlerin desteği çok önemli. Tüm mezun ailemizin maddi ve manevi desteğini bekliyoruz.

İstikbal Göklerdedir!

İletişim Bilgileri:

H. Oğuzhan TERZİOĞLU

Telefon Numarası: +90 532 131 6596

E-posta Adresi: oguzhanterzioglu96@gmail.com

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz!

Facebook: facebook.com/ytudbfteam

İnstagram: instagram.com/ytudbfteam